Hogyan lesz valakiből jó vezető?

Ha minél szélesebb skálán tud kapcsolódni a különböző személyiségű embertásaihoz.

Önismeret, önismeret, és még több önismeret.

Folyamatos mentori támogatás és reflektív tanulás.

Jó adag elengedéssel megfűszerezve és

bizalommal megerősítve.

2020.03.12. Pireneusok

Kötelességemnek érzem, hogy saját személyes hitvallásomról, az általam és munkatársaim által képviselt értékekről és az alkalmazott (munka)módszerek hátteréről, eszközökről egyértelmű legyen a kép. Ezért az üzleti életben rendhagyó módon megosztom saját hitvallásom.

Isten megteremtette az embert . . ."

(1 Mózes1)

. . . Téged és engem.

Erre a közös alapra

épül a kapcsolatunk.

Rumszauer Péter vagyok

Hitvallásom alapja, hogy minden ember értékes.

Identitásomat és talentumaimat Istentől kaptam ajándékba. Küldetésem, hogy a hozzám forduló embertársaim támogassam természetes talentumainak, képességeinek és meglévő erőforrásainak kibontakoztatásában.
Fontosnak tartom, hogy a forrás tiszta és transzparens legyen. Élő hitből és a biblia, valamint azzal összeegyeztethető tanításokból merítek, ami erőt ad, és felbátorít, hogy másokat is meghívjak a zarándoklatra. Senki ne lepődjön meg, ha menet közben változás történik és a célállomásra nem ugyanaz az ember érkezik meg, mint aki elindult. Bármilyen névre is kereszteljük a változást („Change”, „transzformáció”, átalakulás). Támogatni és kísérni tudlak az úton, melyen meglévő erőforrásokra derülhet fény, és újabb lehetőségek tárulkozhatnak fel. Az úton könnyebb és nehezebb szakaszok váltakoznak, segítek a nehézségek áthidalásában. Ezen túl mindenki saját felismeréseivel lesz gazdagabb és szabadon dönthet a feltárulkozó lehetőségek kihasználásáról.

Tudomány, laikusság,

lelkiség, pszichológia

Ezen a szűk mezsgyén zarándokol a
  • Coaching,
  • mentori és
  • tanácsadó szakma,

ki-ki saját szakmaisága és hitvallása szerinti szakterületre helyezve a hangsúlyt.

Feladatomnak tekintem, hogy segítsek tudatosítani és kibontakoztatni a meglévő, de olykor rejtett értékeket.

Szakmai alapok:

  • mérnöki alapdiploma,
  • Cerfiticate in Business-Management,
  • vezetői tapasztalat,
  • hazai, államilag akkreditált felsőoktatásban szerzett coach diploma,
  • nemzetközi minősítés (ICF, EMCC),
  • folyamatos önfejlesztés, valamint szupervízori és mentori támogatás.

Nézeteitől, álláspontjától függetlenül, megkülönböztetés nélkül elsősorban az emberre és szükségleteire figyelek.


Tanulmányok

1980 - 1985
Okleveles Villamosmérnök
Drezdai Műszaki Egyetem

Megtanultam tanulni és a felfedezések tudományos bizonyítási módszertanát.

1994 - 1996
Certificate in Business-Management
The Open University

Együttműködés, csapatmunka,

hatékony vezetés

2008 - 2009
Marketing továbbképzés
Marketing Navigátor

Vevők igényeinek feltárása és kiszolgálása,

szív alapú marketing.

1984 - 1986
Felsőfokú külkereskedelmi Szakvizsga
Külkereskedelmi Továbbképző Központ Budapest

Tárgyalástechnika, partnereim szükségleteinek megértése.

1991
Projektmenedzsment
Management Akademie Celle (Németország)

Angolszász stílusú vezetés. Megfogott a kollegák egymás iránti tisztelete és megbecsülése.

2020 - 2021
Keresztény szemléletű vezető és coach
Pünkösdi Teológiai Főiskola Coaching Tanszék

A szakirányú továbbképzés keretében a projektmenedzsmentből már megszokott és a menedzsment tanácsadásban alkalmazott módszerekre ráépült még mélyebb emberismeretet és empátiát igénylő, személyes és vezetői kompetenciákat megerősítő, inspiráló coaching.

Megtapasztaltam, hogy az emberek közötti kapcsolat minősége a legfontosabb tényező.


Akiktől sokat tanultam

Mérnök, Projektvezető
Kipszer Tervezőiroda

Fiatal mérnökként külföldi projektben kihívást jelentett a különböző érdekek, elvárások összeegyeztetése. A harmonikus együttműködés fontos volt, ezért igyekeztem minden partnerrel jó kollegiális viszonyt kialakítani.

Értékesítési vezető
Soft GmbH

Klasszikus értékesítésben bár élveztem a kapcsolatfelvételt ismeretlen emberekkel, néha azért nehéz volt. Abból vettem észre, hogy sikerült bizalmas légkört kialakítani, hogy azok is tovább ajánlottak, akik nem vásároltak tőlem.

Cégvezető
Logo Team Kft.

A német tulajdonú újonnan alakított magyar Kft. leányvállalat felépítése vonzó feladat volt számomra. A budapesti leányvállalat virágzott. A feladatok, döntések és a hozzá tartozó felelősség kezdetben nem látszottak világosan és mire kirajzolódtak a határok, nem sikerült megteremteni a szinkront a német többségi tulajdonossal.

Ügyfélszolgálat vezető
Robert Bosch Kft.

Az országban elsők között szerveztem meg a javítandó kéziszerszámok országos begyűjtését és visszaküldését, ezzel javítva a vevői elégedettséget és a központi szerviz kihasználtságát. (Akkor még mi kuncsorogtunk a szállító cégeknél, mai értelemben vett futárcégek nem léteztek.) A korábban veszteséges részleg 1,5 év alatt százezer nyugatnémet márka (1996-ban) nyereséget termelt. A kis csapat magja a mai napig is még együtt dolgozik,és néha még mindig hívnak az egykori kollegák.


Egy új korszak kezdete

A saját tanácsadó cégem indulása

1998

Tulajdonos - cégvezető
Menedzsment Megoldások Kft.

Értékes emberek minőségi kapcsolatainak gazdagításán dolgozom gyöngyhalász coachként, üzleti mentorként és vezetői tanácsadóként.

Bizalommal felajánlok egy fél órás ingyenes coachingot, amelyben kölcsönösen megismerhetjük egymást és megbeszélhetjük, hogy tudunk-e együttműködni, és ha igen, akkor hogyan.


És azóta is tanulok

Tanácsadó, üzleti mentor
Baumix Kft.

Környezetkímélő ‘ökocell” termékek gyártása polisztirol alapú csomagolóanyagok újrahasznosításával. Tanulságos volt számomra, hogy az újonnan indított gyártásnál nem elegendő a technológia kezelését betanítani. A dolgozók csapattá formálása, és az új szervezet folyamatos fejlesztése hozzájárult a projekt eredményességéhez. A tulajdonos személyes tanácsadójaként (akkor még így hívták a coachot) a vezetői kompetenciák erősítésével támogattam a vezetőt.

Projekt koordinátor
Saxonia GmbH

Saxonia GmbH (Freiberg, Németország) területfejlesztési koncepciót dolgozott ki a miskolci bányavagyonhasznosító felhagyott bányaterületeinek barnamezős beruházásaira. A projekt tanulsága, hogy a partnerek által vállalt önrész jelentősen befolyásolja a célok melletti elköteleződés mértékét és az együttműködés minőségét.

Projektmenedzser
Reinhold Meister GmbH

A projekt 2-3 éves időszakára száznál több szakemberre volt szükség. Az alacsonyabban képzett munkaerők fejlesztése és támogatása odafigyelést és energiabefektetést igényelt, azonban gyorsan megtérülő, hasznos befektetésnek bizonyult. A projektben megtapasztaltam, hogy egykori munkanélküliek motivált, hűséges és jó munkaerők lehetnek. Hálás vagyok a cégvezetésnek, hogy minden kollégát egyenrangú partnernek tekintett, és megadta a tiszteletet és megbecsülést. Bebizonyosodott, hogy megfelelő hozzáállással tartós munkanélküliekből is lehetséges motivált csapatot építeni.

Tanácsadó
Szász tartományi gazdasági minisztérium gazdaságfejlesztő intézete

Német és magyar cégek együttműködések kialakításával foglalkoztam. Azok voltak a sikeres projektek, ahol sikerült közös célokat felállítani. Ennek jó példája volt a 3 ország együttműködésével megvalósuló Phare-Interreg Projekt.

Tanulságos volt számomra a különböző forrásokból támogatott projekt. Az elején lendületesen indult, aztán egyre kevésbé volt fontos a feleknek. Ebből azt tanultam, hogy a projektben vállalt önrész (anyagi és energiabefektetés) jelentősen növeli az elköteleződést.

Szervezetfejlesztő tanácsadó
Stema Kft.

Német tulajdonú utánfutó gyártó leányvállalat beindítása Kecskeméten. Tiszta lappal indultunk az előkészületektől kezdve. Erre a projektemre azért vagyok nagyon büszke, mert az egész céget, belső munkafolyamatokat, valamint a szervezetet és a különböző feladatokat ellátó csapatokat sikerült úgy felépíteni, hogy az új leányvállalat termelési hatékonysága - rövid betanulási idő után - túlszárnyalta az anyacégét.

Tanácsadó
Mivíz Miskolc

Egy nagyobb víztisztító berendezés beruházása előtt indítottunk egy kísérleti projektet. Az tanultam, hogy a legkörültekintőbb tervezés, mérnöki tudományos munka mellett bizonyos esetekben a bizonyossághoz érdemes egyszerűen kipróbálni a módszert és megtapasztalni a hatást.

Mikor érdemes?

Ez a mérlegelés művészete.

Szervezetfejlesztő tanácsadó
Soltész Kft.

Eredetileg a műszaki tanácsadó csapathoz hívtak, hogy a régiókon átívelő „nagyprojektek” menedzsmentjét integráljam a szervezetbe. Ennek első lépése a már meglévő részlegek egymás közötti és a vezetéssel történő együttműködésének a kialakítása, illetve fejlesztése volt. A tulajdonos, cégvezető személyes coachaként egyrészről a vezetői kompetenciák erősítésével, másrészt a szervezetfejlesztési irány kijelölésében és lehetséges alternatívák feltárásában támogattam a vezetőt.

Projektmenedzsment, mentor
T-system

Belső fejlesztési projektek Roadmap tervezése és projektmenedzsmentje


Mindig van feljebb

Az eredményesség elsősorban nem a körülményeken, a projektben résztvevő szereplőkön és a témán múlik, hanem a csapatban együtt dolgozók egymáshoz való kapcsolatán.

Az eredményesség egy pontosan meghatározott, inspiráló cél irányába mutató döntések és azok megvalósulására irányuló kis lépések sorozata.

Vezetőként, tanácsadóként és coachként is éppen ezért az emberek közötti együttműködés minőségének a folyamatos javítására helyezem a hangsúlyt.