Öncoaching
A Selfcoaching, hasonlóan a coaching beszélgetéshez a személyes növekedés és fejlődés folyamata. Talán értelmezhető saját gondolkodásunk strukturált vezetése és a meglátásaink a megoldás felé történő megváltoztatásának önfejlesztő gyakorlataként.

Mi a selfcoaching (öncoaching)?

Egy coach (vagy más segítő szakember) minden bizonnyal sokat tud segíteni az önreflexióban és saját megoldásaid megtalálásában. Alapos önismerettel és önreflexiós tapasztalattal magad is elindulhatsz a felfedező úton és jó eséllyel próbálkozhatsz saját maga coacholásával. Ez a cikk ehhez kínál néhány gondolatot, és ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a cikk végén segítségként modelleket és módszereket is fogsz találni.

A Selfcoaching, hasonlóan a coaching beszélgetéshez a személyes növekedés és fejlődés folyamata. Talán értelmezhető saját gondolkodásunk strukturált vezetése és meglátásaink a megoldás irányába mutató (ön)fejlesztő gyakorlataként. Az öncoaching alapvetően fontos és nagyobb része az emberi képességeken múlik, (melyek fejleszthetőek). A siker talán legfontosabb „kulcsa” TE magad vagy és a személyes, mély bensőséges kapcsolat saját magaddal. Mélyebb önreflexióra képes kompetens önfejlesztők nagyobb sikereket érhetnek el az öncoachinggal.

Kisebbik rész múlik az eszközök használatán, melyhez a cikk nyújt támogatást.

Az ember szükséges képességei:

  • önreflexió,
  • a belső párbeszéd,
  • konstruktív gondolkodás.

Szükséges eszközök:

  • coaching modellek, pl. beszélgetés egy bölccsel, Grow és ABC+DE modellek
  • stratégiák, gyakorlatok, és
  • erőteljes coaching kérdések

Mire jó az öncoaching?

A saját magadnak megfogalmazott kérdések benned meglévő erőforrásokat aktivál(hat)nak, elindulhat egy konstruktív és kreatív gondolkodás. Az öncoaching által növekedhet a motivációd és fejlődhet az önmagad „menedzselése” (self-management, self-leadership). Ha saját magad fejlődsz a különböző látásmódok használatában ennek rajtad kívül a külvilágra, környezetedben lévő emberekre is hatása lesz. Vezetőként pedig az általad vezetett csapat eredményességére is hatni fog.

Az öncoaching kapcsolódhat az self-management fejlesztéséhez.

Fontos megérteni, hogy mi az öncoaching és miért érdemes élni a lehetőséggel, és mit vállalsz vele együtt.

A self-coachingban egyszerre vállalod a coachee (ügyfél), és a coach szerepét.

FIGYELEM! Ez lehet megterhelő is, ezért csak megfelelő mentális egészség esetén érdemes belekezdeni. (kockázatokról és mellékhatásokról kérdezzed meg coachod vagy terapeutád).

Fontos felismerni, hogy a self-coaching nem hivatott helyettesíteni a professzionális coachingot. Különbözőek vagyunk, más-más módon működik reflexiós képességünk. Nem mindenki tudja saját magát coacholni, gyakran a profi coachok sem. A következőkben bemutatott technikák és eszközöket mindenki saját belátása szerint és saját felelősségére használja. Sem a szerző személyesen, sem a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a használatból eredő következményekért. A cikket abban a reményben írom, hogy hasznos lesz az olvasóknak és bízom benne, hogy értékes tapasztalatokkal gazdagodnak. Örülök, ha megtapasztalásaidról és felismeréseidről küldesz visszajelzést.


Merj az lenni, aki te vagy!

Mindenkiben benne van a lehetőség valami egyedi, nagy dolog eléréséhez.

A változtatás a bennünk rejlő, emberi önmagunk feltárásán múlik.További cikkek a témában

b83c0bfe114fc47d3fc22555e5541f0f